Hitta balansen mellan brinntid, ljusstyrka och vikt  

tänk på detta när du väljer pannlampa

Att välja pannlampa handlar om att välja lagom. Lagom med lumen, lagom med brinntid och lagom med vikt. Vad som är lagom beror på vilken aktivitet du ska använda din pannlampa till. Lumen, dvs ljusstyrka, och brinntid hänger ihop och påverkas av varandra. Därför finns det också olika batterier att välja bland. Mycket ljusstyrka och lång brinntid kräver mycket batteri, medan lägre ljusstyrka kräver ett kraftfullt batteri för väldigt lång brinntid eller ett mindre batteri för kortare brinntid.

HUR MYCKET LJUS BEHÖVER DU?

Den första frågan du ska ställa dig när du står inför köp av en ny pannlampa är hur mycket ljus du behöver. Köp inte en onödigt stark pannlampa, det innebär ett större batteri.

Kommer du träna korta pass i teknisk terräng kan en stark lampa däremot vara en god idé, då kan du använda ett mindre och lättare batteri ihop med lampan. Eller gör som proffsen och använd olika mycket ljus under samma pass.

Hur mycket lumen behöver du?
• 200-400 lumen: Passar vägar och motionsspår
• 400-600 lumen: Räcker för de flesta skogsstigar
• 1200-3000 lumen: För teknisk terräng i högt tempo
• 10 000 lumen: När du vill förvandla natt till dag

Tänk på att:
• Fördelningen av ljuset påverkar också ljusstyrkan
• Ett högt lumen-antal påverkar ofta batteritiden
• Batteritid och batterikälla blir viktigare ju längre tid du är ute
• Våra pannlampor är svett- och vädertåliga

BRINNTID OCH LJUSSTYRKA

Det finns avgörande faktorer som påverkar hur mycket ljus du får ut av en pannlampa, och dessutom hur länge. Det är därför det finns grafer på våra förpackningar som visar brinntiden för våra pannlampor

ENKELT FÖRKLARAT OM BRINNTID

Silva använder den amerikanska belysningsstandarden ANSI för att räkna på brinntid. Brinntiden mäter tiden det tar från att ljuset slås på till det att ljuset når 10% av startvärdet. En pannlampa som har 1000 lumen och tre timmars brinntid kommer att ge dig 100 lumen efter dessa tre timmar, enligt ANSI.

Brinntiden är inte statisk. Den påverkas av olika faktorer:
• Om lampan körs på minsta eller mesta möjliga kapacitet
• Hur stort batteriet är
• Temperaturen i miljön du vistas i
• Vind - och fartvind, eftersom lampan behöver kylas

Förläng brinntiden

Batteriets brinntid och hur mycket ljus som lyser upp din väg framåt påverkas av det ljusläge du använder. Batteriets brinntid är betydligt längre vid varmare temperaturer och genom att förvara batteriet nära kroppen kommer ditt batteri att räcka längre när det är kallt ute.

Förlängningskablarna från Silva gör det möjligt att flytta batteriet mellan fickan, ryggsäcken eller cykelramen. Förlängningskabeln är även bra att ha när du fäster pannlampan på hjälmen. Ett tips är att ha med ett extrabatteri på längre turer så kan du enkelt byta till ett nytt och fulladdat när det första tar slut.

Silva tipsar:
"Det som särskiljer proffsanvändarna av pannlampor är att de har koll på sina batterier, och de vill inte bära med sig mer batteri än de behöver. För att maximera batteriets brinntid drar de ner på ljuset så mycket de kan när de t.ex. springer platt och otekniskt eller går uppför berget på skidor. En ovan användare har sin lampa på maxeffekt hela tiden, även när det inte behövs."

KRAFTFULLA PANNLAMPOR

Kraftfulla pannlampor behöver kylning för att fungera optimalt. En kraftfull pannlampa är utvecklad för att optimera kylning genom smart design, men kraftfulla pannlampor är också tänkta för sporter med hög fart. Fart kräver mycket ljus, och fartvinden är i sig viktig för att bidra till lampans kylning. Faktum är att våra allra mest kraftfulla lampor behöver kylning för att ge maximalt med lumen, men när en lampa maxas så används mer av batteriet. Om du står still med din kraftfulla pannlampa kommer avsaknaden av kylning automatiskt ge mindre ljus, det är lampans egna skydd för överhettning. Mindre ljus kräver mindre av batteriet – vilket ger längre brinntid. Det finns alltså många faktorer som påverkar din pannlampas brinntid.

Våra olika modeller

SPECTRA

Extremsporter kräver en extrem pannlampa. Med sitt kraftfulla ljus på 10 000 lumen förvandlar Spectra natt till dag och ger dig fler träningstimmar, mer dedikation, högre hastighet och mer adrenalin.

EXCEED

Exceed - en lätt lampa med upp till 2300 lumen är optimal för sporter som stigcykling och skidåkning utför, samtidigt som den är tillräckligt kraftfull så att du kan bli ännu snabbare.

TRAIL SPEED

Trail Speed, på 1200 lumen är vår mest ikoniska pannlampa med en perfekt mix av ljus, batteritid och vikt. Den här pannlampan är perfekta för dig som multi-atlet, den kommer guida dig oavsett ditt äventyr.

EXPLORE

Explore, med sina 400 lumen är skapad för äventyr på land och till sjöss. Utforska, upptäck och äventyra. Om du älskar att klättra, paddla kajak eller vandra så kan du vara säker på att Explore är för dig.

Konsten att välja
rätt batteri

Vårt utbud av batterier ger dig stora möjligheter att hitta rätt mix mellan brinntid och vikt. Vi har batterier med låg vikt som sitter bekvämt på huvudet när du vill springa snabbt – och kraftfulla batterier att ha i ryggsäcken när du ska vandra riktigt långt.

Välj rätt pannlampa för dina aktiviteter

Vi hjälper dig att hitta den perfekta pannlampan för dina behov.

Läs guiden
Example blog post
Så optimerar du upplevelsen och användningen av din pannlampa.
Example blog post
Så optimerar du upplevelsen och användningen av din pannlampa.
Example blog post
Så optimerar du upplevelsen och användningen av din pannlampa.